HTML

EU turista

Európai körutazás, avagy megyünk és megnézzük hol, milyen az élet világválság idején. Beülünk a "mi autónkba", mögékötjük a "mi motorunkat" és világgá megyünk. Megfigyeljük, külföldön is depressziós nép-e a magyar. Dolgozunk és jólérezzük magunkat. Máshol. :)

Utolsó kommentek

IndaFotó képek

Címkék

Berlinben az élet - összefoglaló

2009.06.05. 03:05 spumi

Berlin igazán kedves a szívünknek.
Egyedül az időjárás az, amihez szokni kell, de amúgy az sem vészes. Vannak kifejezetten esős napok, de ilyenkor is látni biciklist éppúgy, mint a napsütésben. Vannak kevésbé kiszámítható esők is, csak az ég színe és a tipikus viharjelző szél jelzik, hogy zuhé közeleg. Érdemes tehát esernyővel, esőkabáttal felszerelkezve nekiindulni. Bár az elázós vihar hamar el szokott vonulni, célszerű kivárni egy védettebb helyen. Az esernyő jól funkcionál napos időben is. :) A nap később fekszik, korábban kel. Előfordul, hogy nyári időszakban este 9-f10 körül még tök világos van.

Nem kell félnie a német nyelvet nem beszélő turistának sem. Teljesen általános, hogy mindenki beszél angolul is. Volt olyan, hogy a hotdogos jelezte, hogy ő csak kicsit tud angolul, aztán kiderült, hogy megszégyenítő módon nyomja a kajaárulást inglisül is.
Ha pedig magyar hangokra vágyik az ember, nem kell messzire menni. A CHB-ben mindig találni egy kedves honfitársat, aki tud segíteni szinte bármiben.

A helyi magyar kolónia egyébként is könnyen fellelhető, ha elmegyünk egy amúgy is kihagyhatatlan Rotfront koncertre. A buli jó, a zene sokszinű, a közönség változatos, az ital az itt is alkoholból van. Érdemes kinézni egy dátumot a naptárjukból.

Sportolási lehetőségek közül van aki napi szinten űzi a bringázást ugye, de nekem volt módomban és kedvemben kipróbálni egy jógakurzust. Nem csalódtam. Sokszor német nyelven folyt az óra, de a jóga nyelve egy, szóval az alap szavakat, mozdulatsorokat hamar meg lehet tanulni. Felszívtam a tudást, mint egy szivacs. Mindig nagyon kedvesek voltak velem, és nagyon jól jött egy fix program, amihez alakíthattam a többit. Lehet még berlinben falat is mászni, ha jól rákészül az ember, sztem kihagyhatatlan a dolog. Van sok is, ahol vitorlázni motorcsónakozni is szabad. Lehet bérelni nem annyira horror összegért. Sok futó szaladgál az utcákon, ehhez csak egy jó cipő kell, de vannak gumiszaladó pályák is, mint a Margit-szigeten, olyanok. A fitness termek nem olcsók, de vannak :)

A közlekedés nagyon jó. A tömegközlekedést korábban kipróbáltuk, minden működött, mint az óramű. A járművek tiszták, az útvonalak alaposan átszelik a várost, nehéz eltévedni. A jegyárak napi szinten nem drágák. Érdemes kihasználni a napi jegyeket alaposan. Autóval és motorral sem volt problémánk egyszer sem. Nem volt gondunk a német sofőrökkel, bár az a hír járja róluk, hogy erőszakosak, de mi ilyennel nem találkoztunk. Tök rendben van.
A biciklisek jól beépült része a forgalomnak. Mindenki odafigyel mindenkire. Hosszú itt-tartózkodásra érdemes beszerezni egyet, akár használtat is, nagyon hasznos.

Az öltözködés egy külön posztot érdemelne. Láttunk mindenféléből, de egy biztos, itt tuti nem fognak megszólni, ha extrémül nézel ki. Szoknyás-magassarkús-biciklis épp úgy jelen van, mint az öltönyös-motoros, vagy a fekete-szakított-ruhás-punkfrizurás-felszolgáló. Elférnek egymás mellett, le sem szarják, hogy ha pizsiben mész ki......

......

Húú, még van pár téma, amiről írni akartam, de az a helyzet, hogy éjjel 2:42 van, most pakoltuk tele a kocsit és indulunk hamarosan Amszterdamba.

Most lemarad a vásárlás, szabadidő, sörök, látványosságok és a művészet tervezett témaköre. Azért hollandiából mégsem írhatok berlinről. Lesz ott is elég érdekesség.

De konklúzió nélkül nem megyünk sehová.
Azt vettük észre, hogy igenis összetartó nép a magyar, mégha ehhez 900 km-nyire kell eltávolodni kis hazánktól. Minden nemzetnek megvan a maga keresztje, gondoljunk csak a németek führerére.. Nem para a magyar depi innen nézve. Sőt. Az otthoni helyzet szomorú, de ki fogja megoldani, ha nem azok, akik benne vannak? Nyugi, ide is elér a válság szaga. Az itteni lakosok véleménye szerint igenis idegesebbek a megszokottnál, bár ez nekünk egyátalán nem jött át. Senkivel itt a nemzetek olvasztótégelyében nem volt gondunk. Kedves, előzékeny vagy semleges hozzáállást tapasztaltunk, de negatívat egyszerse, Berlinben sehol. Igaztán élhető város. Művészembernek különösen!

1 komment

Címkék: élet időjárás közlekedés utazás német berlin öltözködés

A bejegyzés trackback címe:

https://eu-turista.blog.hu/api/trackback/id/tr271160902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rox0201 2009.08.09. 10:39:15

Kedves Spumi!

Köszönöm a segítő blogodat, élményedet! Én most először fogok Berlinbe menni, megnéztem már pár oldalt, de a tiéd volt eddig a legegyszerübben érthető!
Gondoltam, ha hazaérek leírom én is élményeimet ide, most már regisztráltam. Mégegyszer nagyon köszi!

rox
süti beállítások módosítása